Lesgever

Steven De Cauwer (1972)

In 1993 leerde ik Tai Chi voor de eerste keer kennen bij Tine Van Dromme tijdens mijn studies in Leuven.  Ik had er toen wel al veel over gelezen, maar het waren de eerste keren dat ik de theorie omzette in praktijk.  Als bewegingstherapeute gaf  Tine les vanuit het systeem van Chen Man Ching.  Wat ik van de lessen onthoud zijn vooral de ademhalingsoefeningen en haar specialisatie in de vijf dierenbewegingen.  Het was een uitstekende inleiding, maar ik had honger naar meer.

In 1994 maakte ik kennis met de lessen van Li Chuang Duo.  Hij legde voor mij de juiste band met de echte Chinese krijgskunsten. Tai Chi werd voor mij plotseling Tai Chi Chuan. Daarom was ik vlug verslingerd aan zijn lessen.  Algauw volgde ik vier maal per week les bij Li, een goede afwisseling met de studies en mijn werk.  Bij Li en Hu Yang leerde ik de Yang Stijl 24, 48 en 42.  Ik leerde Wu Shu kennen, in al zijn verschillende aspecten, van Tang Lang tot Tong Bei Quan.  Daarnaast stond zwaard en stok op het programma.  Met een vaste kern van getrouwe leerlingen – Tony, Filip, Johan, Vincento én Fred – leerden we telkens ook interessante toepassingen kennen.  Vanaf 1997  introduceerde Li me in de Chen stijl. Daarnaast maakte ik bij hem ook kennis met boeiende ademhalings- en stretchingstechnieken.

In 1998 leerden Filip, Fred en ik Cao Thiezen kennen, een Chinese student in Leuven die de lange traditionele vorm van de Chen Stijl bemeesterde.  Het was een boeiende onderdompeling in deze stijl.  Gedurende twee jaar volgden we bij hem les. Fred ging later les bij Cao’s leraar volgen in Shangai. Ik begon toen in het onderwijs en raakte toen gepassioneerd door lesgeven aan jongeren.

In 2001 ben ik naar Dendermonde verhuisd.  Ik sloot me aan bij de lessen van Patrick Van Campenhout en hield mijn niveau op peil.  Wat ik van Patrick’s lessen bewonder, zijn de aandacht voor techniek en doorgedreven oefening.  In diezelfde periode begon ik ook les te geven in Chinese krijgskunsten in scholen en organisaties en bedrijven.    Ik raakte ervan overtuigd dat de conditie van jongeren veel beter kan ontwikkeld worden door het Chinese systeem dan in  de huidige algemene sportlessen.

Sinds 2003 mag ik Fred Van Hove mijn sifu noemen.  Fred reisde verschillende lange periodes naar Shangai om les te volgen bij Wang Wen Long.  Hij is de laatste vijftien jaar dan ook geëvolueerd tot een hoog niveau met inzicht in de finesses en toepassingen van chinese bewegingsleer.

In de voorbijgaande jaren verdiepte ik me bij Fred verder in de competitiestijl, Yi Lu,  Er Lu en breedzwaard van de Chen Stijl.  Ik sta Fred bij in zijn lessen op zaterdag in Leuven.  En ik volg er les bij Shen Tiegen in de Wu Stijl.  Ik merk telkens dat er nog veel te leren is.

Sinds 2008 geef ik les bij Dong Fang Dendermonde.