Chen-stijl

De stijl die wij  beoefenen is de Chen Stijl, telkens op maandag, woensdag en zaterdag.  Deze  stijl vraagt meer volharding en conditie.  Bovendien is deze ouder dan de bekende Yang- en (iets minder bekende) Wu stijl en sluit ze meer aan bij het martiale aspect (of de gevechtskunst van Taijiquan).  Ideaal om een goeie conditie op te bouwen.

Op maandag leggen we daarnaast het accent op meditatie.  Op woensdag werken we eerder rond uithouding, conditie en diepte. Op zaterdag ligt de nadruk op diepe oefening, sprongen en toepassing.

Hoe vatten we de ontwikkeling van de lessen op?

1. Iedereen begint met de competitiestijl als basis.

Deze vorm bestaat uit 56 bewegingen waarvan je elke les de finesses van een detail leert. Thuis oefen je dit deel telkens in.  Op die wijze kan je je de volgende les concentreren op een nieuwe beweging. Na een aantal lessen bouw je zo stilaan een groter aantal bewegingen.  De competitiestijl is in te delen in vier grote reeksen die elk 10 à 15 lessen vragen (en de nodige oefening thuis).

voorproefje van master Zhang Guang Ping

2. In een volgend niveau leer je de lange traditionele vorm aan (Chen deel 1).  Deze vorm is meer vloeiend en bouwt verder op de lessen van de competitiestijl. Indien je gevorderd bent, kan je hierna ook breedzwaard aanleren.

3. Een derde niveau belicht de dynamische canon fist (Chen deel 2).  Deze vorm is de meest dynamische binnen de Chen stijl.  In dit laatste deel zie je de gevechtsstijl pas echt met de vele explosieve bewegingen en sprongen.  En alles past binnen de filosofie van Tai Chi Chuan. 

In de lessen leggen we ook meer de link met de toepassingen, met silk reeling en met push hands.  Maar we werken met net dezelfde methode als de andere lessen.  Telkens worden één of twee bewegingen in de diepte aangeleerd vooraleer we verdergaan.  Voor de finesses doen we op regelmatige basis beroep op Fred Van Hove van Dong Fang Leuven. (http://www.dongfang.be)

Bekijk enkele studenten van Chen Fake

De stijl die wij beoefenen gaat een vierhonderdtal jaar terug in de tijd. Het was Chen Fake die de vorm begin de 20ste eeuw verfijnde tot wat nu in de hele Chen gemeenschap wordt aangeleerd.  Chen Fake was een van de belangrijkste vertegenwoordigers de 17de generatie Chen.  (Vandaag is de 20ste generatie Chen leerkrachten aan het werk).

Wij volgen de Xin Jiao-variant van Feng Zhiquan, leerling van Chen Fake én leerkracht van Chen Xiaowang.

Hieronder zie je enkele andere leerlingen van Chen Fake aan het werk met de lange vorm.

Tian Xu Chen demonstreert het eerste deel van de lange vorm (Yilu)

vervolg van Yilu demonstratie

Lei Mu Ni demonstreert het tweede deel van de lange vorm ( Erlu – of Canon Fist)

https://www.youtube-nocookie.com/embed/Rdrokt89hMs?rel=0&showinfo=0&start=223

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.