Blog

Augustus 2020

Chen Yen Lin was één van de vele auteurs in de literaire explosie rond Tai Chi Chuan in de periode van het begin van de 20ste eeuw. Ik las voor het eerst iets van hem zo’n dertig jaar geleden, nog voor ik zelfs aan de praktijk van Chinese krijgskunst begon. Eigenlijk behoorde Chen Yen-lin tot de Yang Stijlstrekking en was een leerling van o.a. de toen bekende Yang Chen-Fu (ook al droeg hij de familienaam Chen). In 1943 publiceerde hij een boek dat een ware revolutie zou ontketenen. Hij was van de overtuiging dat Tai Chi Chuan in de vergetelheid zou geraken als de meesters de geheimen in hun graf mee zouden nemen. In onderstaand extract uit geeft hij enkele waardevolle tips die ik met jou als trouwe studenten wil delen. Het gaat slechts om een deel van zijn testament. Ik liet enkel passages weg die enkel beschrijvingen zijn of teveel verwijzen naar de Yang Stijl. Later volgt nog een ander deel. Veel leesplezier. Groet, Steven

Het proces en de ervaringen van Tai Chi Chuan – Chen Yen-lin (uit T’ai Chi Ch’uan Sword, Saber, Staff, and Dispersing-Hands Combined, 1943)

Chen Yen-lin (1978)

Tegenwoordig beginnen studenten Tai Chi Chuan met de Dertien Houdingen (d.w.z. de Taijiquan Boxing-soloreeks, (…) of het ‘lange boksen‘ genoemd), oefenen gewoonlijk slechts een paar maanden, en denken dan dat ze hebben de kern ervan al begrepen. Ze begrijpen niet dat toen de eerdere generaties door het beginstadium gingen, ze allemaal eerst de ruiterhouding (Ma Pu) en de drieledige houding (Three Lines Stance of Til de hand op (basisverdedigingstand)) oefenden om een ​​basisvaardigheid op te bouwen, en pas na een zeer lange tijd oefenden ze vervolgens de dertien houdingen, een houding per keer, wat vele maanden in beslag nam. Nadat alle houdingen waren getraind en elke techniek vakkundig kon worden toegepast, begonnen ze deze te combineren tot de complete reeks. Het kostte hen verscheidene jaren om deze reeks af te maken, en nog steeds hadden ze niet eens de duwende handen, de grote rollback, het breedzwaard, het zwaard, de stok, speer of de partnerset  aangeraakt.

Wat betreft de (…) Taijiquan reeks, mensen kennen meestal maar één versie van de set en zijn zich er niet van bewust dat er drie versies zijn: hoog, midden en laag. Oefen in het begin de hoge versie, en oefen vervolgens de middelste versie (ook bekend als de “vier niveaus” -set, wat betekent dat de ogen horizontaal zijn, de handen horizontaal, de voeten horizontaal en het kruis horizontaal), en oefen daarna de lage versie. Binnen deze drie hoogtes, kan je elke hoogte ook verdelen in groot, medium en klein:

     1. In het grote frame zijn de houdingen open en uitgestrekt zijn, in overeenstemming met de principes van het voeden van het lichaam. (…)

     2. In het midden frame komen de houdingen en bewegingen overeen met de weg van de Zhong Yong [d.w.z. alles met mate]. Sta niet toe dat de interne kracht buitensporig wordt, en oefen om de Tai Chi Chuanreeks “continu en zonder onderbreking” van begin tot eind uit te voeren. (…)

     3. in het kleine frame oefen je de houdingen op compacte wijze, hier zijn de bewegingen behendig en snel. (…).

Elk van deze drie houdingen is een onderverdeling van de grote stijlen ( vereist gestrekte houdingen en heeft een versterkend effect), midden stijlen ( vraagt toepassing van de Tai Chi filosofie en resulteert in stilheid) en kleine stijlen (vereist compacte houdingen en snelle bewegingen).  Van al deze vormen zijn de kleine het moeilijkst te leren, omdat de beweging en snelheid van uitvoering compacter zijn, zodat er een groter intensiteit van innerlijke kracht, Chin, ontwikkeld wordt.

Van de drie frames is het kleine frame het moeilijkst. Elke houding heeft hier vooral te maken met een kruipende energie, en het vooruitgaan en terugtrekken gebeurt met vrij kleine stapjes, en vooral de handen en heupen moeten samenwerken.

Het leren van deze drie frames kost erg veel tijd en kan zeker niet in slechts een jaar of zo worden voltooid. In het begin van de training leer je slechts één houding per dag, maximaal twee. Teveel leren per les leidt naar foutieve vormen en onjuiste stappen. Want als u dat doet, zult u de houdingen niet nauwkeurig kunnen uitvoeren, en dan zult u gemakkelijk in gewoonten van slordigheid vervallen en geen recht doen aan de kunst. Het leren van de drie vormen duurt lang. Aanvankelijk zijn dagelijkse lessen over het gebruik van één of twee houdingen voldoende. 

Ontdoe je van het verlangen naar snelheid en vermijd het gebruik van kracht. Er wordt gezegd: “Als je probeert snel te bewegen wanneer dat niet nodig is, zal dat je energie schaden. Je bloed beschadigen als je veel moeite doet wanneer dat niet nodig is, is gevaarlijk om zowel je energie als je bloed te schaden. ” Met andere woorden, als je de principes van oefenen voor zelfs maar één techniek of houding hebt begrepen, zal je er baat bij hebben, maar zonder de principes, hoe vaak je ook door de hele set gaat, zullen er geen noemenswaardige resultaten zijn.

Hier zijn enkele essentiële zaken om te oefenen: Plaats de tong tegen het verhemelte, tanden en lippen op elkaar, adem door de neus, maak het lichaam recht, til de borstkas en de rug op , maak de schouders en ellebogen los, en houd de nek en het hoofd rechtop. Begin de oefening met het hele lichaam als een eenheid, volheid en Ching ervarend. Blik (naar voor) tot voor de handen, onderscheid vol en leeg, Ying en Yang, zuiver het denken, concentreer je om je bewustzijn (gewaarwording)te vergroten en laat alle gedachten los. Ontwikkel volharding van de geest en fysiek uithoudingsvermogen, en laat iedere spanning los. Met voortdurend hard oefenen, kan het ademen worden beheerst. Het loslaten van gespannenheid ontdoet iemand van lompe kracht. Laat voor iedere beweging van de houding, de atmosfeer van ontspannen en zachtheid binnendringen, van uitwendige vormen naar de binnenkant van het lichaam. Door op deze manier te oefenen wordt het vitale vermogen vergroot en de Chi en het bloed worden in evenwicht gebracht. Zowel het lichaam als de geest worden gunstig beïnvloed. Anders worden de geest, Shen, en het denken verstoord, frivool en rusteloos, en tegengestelde reacties zullen verschijnen.

Probeer bij elke techniek en houding uiterlijk gracieus en innerlijk comfortabel te zijn, niet het geringste beetje krachtig of stijf.
Als je op deze manier oefent, zal je van nature diep kunnen ademen, zullen je bloed en energie harmonieus zijn en zal je het grootste voordeel voor lichaam en geest ontvangen. Als je echter niet op deze manier oefent, zal de energie in je middenrif stagneren en zul je onstabiel zweven. U zult geen enkel voordeel uit de oefening kunnen halen en in plaats daarvan zal ziekte worden gegenereerd.

Om de volledige Tai Chi Boxing-set te leren, hoe slim je ook bent, duurt het minstens zes maanden. Na een half jaar heb je nog steeds verbetering nodig door veel gedetailleerde correcties van je leraar te ontvangen, wat nog minstens een jaar zal duren. Het doorlopen van de solo-set is net als oefenen met het schrijven van karakters. Door de houdingen keer op keer uit te voeren, worden ze correct, op dezelfde manier dat hoe meer je geschreven tekens kopieert, hoe mooier je kalligrafie zal zijn. Als je echte (martiale) vaardigheid wilt ontwikkelen, moet je bij elke oefensessie de set minstens drie keer doorlopen. De eerste is alleen om je pezen en botten uit te strekken. Met de tweede en verdere herhalingen zul je dan in staat zijn om (energie en) vaardigheid te ontwikkelen. Indien iemand de oefening nodig heeft voor gezondheidsdoeleinden, is het voldoende is om slechts de helft van de serie te gebruiken.

Wat betreft de trainingsomgeving, moet je best een plek in de frisse lucht zoeken. Wanneer je met de set begint te werken, moet jouw omgeving ruim genoeg zijn, want als de omgeving beperkt is, zal het moeilijk zijn om de set continu zonder onderbreking uit te voeren, de houdingen zullen gemakkelijk gebreken vertonen en je zal niet in staat zijn om ze correct uit te voeren. Maar zodra je oefening je tot een diepere vaardigheid heeft gebracht, doet de grootte van de omgeving er niet toe, en zelfs de ruimte van vier vierkante tegels is genoeg om op te oefenen. Zelfs wanneer u zit of ligt, zult u zelfs kunnen oefenen, want op een diep niveau is de oefening eerder een kwestie van intentie dan van uiterlijke houding.

Oefen de vormen minstens twee keer per dag, begin een half uur na het opstaan ​​en eindig ten laatste een half uur voordat je naar bed gaat. Het doorlopen van serie duurt ongeveer twintig tot vijfentwintig minuten. Streef van de eerste tot de laatste techniek naar gelijkmatigheid, noch vertragen noch versnellen. Er mogen nergens “scheuren of gaten, putten of uitsteeksels, onderbrekingen in de stroom zijn” [Taiji Boxing Treatise]. De houdingen moeten met elkaar in verband worden gebracht, de toepassingen moeten worden begrepen, de ademhaling moet natuurlijk zijn, en van binnen en van buiten moeten samenvloeien. Het is niet echt nodig om er te hard over na te denken, alleen dat je er continu doorheen beweegt. (Andere vertaling: Het is noodzakelijk de toepassingen van elke houding te weten en de betrekkingen van Yin en Yang in de bewegingen.  Der beginner moet zich niet te druk maken om het ademen. Het belangrijkste is de vorm vloeiend te oefenen. Laat het lichaam vol Chi komen.)

Als je eenmaal bekwaam bent geworden met de hele zaak, en essentie, energie en spirit allemaal in staat zijn zich te manifesteren, kun je overschakelen naar delen van vorm in spiegelbeeld: bewegingen van de rechterhand worden gedaan met de linkerhand en vice versa, bewegingen van de rechtervoet worden gedaan met de linker en vice versa, en draait nu naar links draai nu naar rechts en vice versa. Als je de hele Tai Chi Chuan-reeks in spiegelbeeld kunt uitvoeren en er net zo continu doorheen kunt gaan als aan de oorspronkelijke kant, zal je vaardigheid naar nog een ander niveau gaan. Omdat de applicaties zowel links als rechts kunnen worden gedaan, heb je niet de handicap dat je ze maar aan één kant kunt doen, en wanneer je het aan de originele kant weer doet, zal je plezier voor de set worden verrijkt. Als je een dieper vaardigheidsniveau wilt, moet je de waarde van ‘het oefenen van de andere kant’ begrijpen. Als je op deze manier oefent, kun je doorgaan met het leren van duwende handen met vaste trede, duwende handen met bewegende trede, grote terugrol, sabel, zwaard, stok en speer en de set voor twee personen, die allemaal niet kunnen worden voltooid zonder er elk een aantal jaar aan te besteden. jaren. Kortom, om de Taiji Boxing-reeks met succes te leren, moet u er langzaam doorheen gaan, anders wordt het te moeilijk om te bereiken.

Beginners kunnen lichamelijke ongemakken ervaren, namelijk dat uw hele lichaam geen kracht heeft en dat uw armen en benen pijn doen. Dit is slechts een fysiologische reactie en je mag het niet in de weg laten staan om door te zetten. Na drie of vier maanden oefenen, kan deze toestand terugkeren, en het is slechts een kwestie van nieuw weefsel in je dat het oude vervangt, niets dat de moeite waard is om je zorgen over te maken. Rust gewoon uit en recupereer elke dag twee of drie uur, en na een paar dagen zal dit effect natuurlijk verdwijnen en zal je geest nog overvloediger zijn geworden dan voorheen. Een andere verandering die zal plaatsvinden, is een toename van de eetlust. Dit komt door het toegenomen intern verbruik van materialen en je moet meer eten om aan de groeiende vraag te voldoen. Maar zodra uw interne energie voldoende is gevoed en er voldoende in de vraag is voorzien, zullen uw energie en bloed in harmonie zijn en zult u terugkeren naar de eetlust van een gewoon persoon. En dus wordt er gezegd: “Als iemands energie voldoende is, wordt er niet aan voedsel gedacht.”

Als beginner zal je ook ervaren dat je doorgaans meer wenst te slapen, niet minder dan acht of negen uur. Dit komt simpelweg doordat uw bloed zich sneller heeft verplaatst dan voorheen, waardoor uw lichaam vermoeid raakt en u langere rustperioden nodig heeft om de kracht van uw lichaam te herstellen. Je slaappatroon zal zich in de loop van de tijd herstellen en als je eenmaal je een zekere vaardigheid hebt verkregen, heb je er niet meer zoveel slaap meer nodig, misschien slechts vier of vijf uur per nacht. En dus wordt er gezegd: “Als iemands geest voldoende is, is er geen gedachte aan slaap.” (…)

Iemand vroeg me: “Mogen Taiji-beoefenaars roken en drinken?” Roken en drinken zijn toegestaan, maar niet binnen de 30 minuten voor en na het beoefenen van Tai Chi Chuan.  Anders worden door het ademen, de interne organen beschadigd.

Als beginner kan je na de training eveneens een gevoel van zwelling of gevoelloosheid ervaren in de vingers, armen of benen. U hoeft zich daar geen zorgen over te maken. Dit is het resultaat van het gebruik van een te agressieve energie. Het enige dat je moet doen, is het getroffen gebied twee of drie minuten schudden wanneer het zich voordoet en het probleem zal verdwijnen.

Vaak gebeurt het in het begin van de training met de set dat je bij het oefenen van een houding die eraan voorafgaat, vergeet welke houding erop volgt. Hoe meer je je fixeert op het krijgen van een correcte houding, hoe moeilijker het wordt om houdingen aan elkaar te koppelen. Dit komt doordat u niet bekend bent met de volledige set en als u eenmaal volledig vertrouwd bent met de reeks, verdwijnt dit probleem.

Streef in het begin van de training naar een natuurlijke ademhaling (probeer door je neus te ademen) en let nog niet bewust op de beweging van energie. Als al je aandacht op je interne energie gericht is, zul je de externe houding verwaarlozen. Echter, als je eenmaal zo veel hebt geoefend dat je van nature in staat bent om je interne energie te verplaatsen, zal je externe houding automatisch ononderbroken stromen. Ik hoop dat wanneer je met de training begint, je er niet te snel doorheen wilt komen. Je moet ook niet te hard proberen om energie naar jouw Tan Tien te laten zinken, waardoor de energie op ongepaste wijze zal zinken en gemakkelijk ziekte kan veroorzaken. Als u aan het begin van de training in een bepaalde houding enig ongemak voelt, moet u uw leraar om correcties vragen totdat de houding comfortabel is gemaakt.

Voordat ik Tai Chi boksen beoefende, heb ik Shaolin beoefend, en bij het zien van de Taiji-krijgskunst had ik vaak vier twijfels:

1. Op zo’n ontspannen manier bewegen, het lichaam doet geen moeite, hoe kan men daar enig voordeel uit halen?
2. Zo langzaam bewegen, op welke manier is het mogelijk om met een tegenstander om te gaan?
3. Remt ‘Hang Hsuing’, het ‘hol maken van de borstkas’ nu de longfunctie af of niet?
4. Wat is dat fameuze ‘Tan Tien’ (Soms vertaald als het ‘elixerveld’) eigenlijk? (Ik dacht dat het de dikke darm was.)

Sinds het beoefenen van Tai Chi Chuan, heb ik eindelijk de antwoorden op de problemen gerealiseerd:

1. “Op zo’n ontspannen manier bewegen, het lichaam doet geen moeite, dus hoe kan iemand er voordeel uit halen?”

Het beoefenen van Taiji Boksen is niet inspannend, en aangezien het te maken heeft met interne energie, zou dit inderdaad het geval zijn, en de inspanning voor lichaam en ledematen is veel groter bij de snellere bewegingen van Shaolin. Omdat de houdingen in Taiji comfortabel zijn en de ademhaling natuurlijk is, voel je een onbelemmerde stroom van energie en bloed door je hele lichaam, en de voordelen hiervan zullen nog groter zijn. Op die manier neemt jouw gezondheid toe en wordt innerlijke kracht ontwikkeld.

2. “Zo langzaam bewegend, hoe kun je dan omgaan met een tegenstander?”
De bewegingen zijn traag tijdens de oefening omdat we ‘stilte’ zoeken, maar als je het toepast, moet je proberen snel te zijn. ‘Hardheid vervat in ‘zachtheid’ en ‘snelheid vervat in traagheid’ zijn de kenmerken van Taiji Boxing. De snelheid van Tai Chi Chuan is eigenlijk veel sneller dan die van Shaolin. Dit komt doordat we naar energieën luisteren en deze identificeren, en de beweging volledig vanuit het middel sturen in plaats van vanuit de ledematen. [Bovendien kun je door Tai Chi Chuan de vaardigheden van het ‘luisteren naar de energie van de tegenstander (Ting Chin)’ en  het ‘begrijpen de energie van tegenstander(Tong Ching)’ ontwikkelen. Kracht wordt ontwikkeld door vriendelijkheid. Er zit een potentiële snelheid verborgen in de langzame beweging omdat de Tai Chi Chuan bewegingen voortkomen uit het centrum van het lichaam en gestuurd wordt door het middel, niet enkel door de beweging van de armen of benen. – toevoeging van Jou Tsung Hwa die Chen Yenlin interviewde in de jaren ’80.]  De ledematen bewegen op een manier die zowel traag als gehaast is, terwijl beweging vanuit de taille soepel en stabiel is. Ter vergelijking: tientallen rotaties van kleinere assen zijn misschien niet gelijk aan een enkele omwenteling van een grote as. Het taillegebied is net als een grote as en de ledematen – pols, elleboog, schouder, heup, knie, enkel – zijn als kleine assen. Het principe is dus duidelijk.

3. “Remt Hang Hsuing, het hol maken van de borstkas, inderdaad de longfunctie?”

Voor het natuurlijk ademen kun je tegelijkertijd proberen de borstkas hol te maken en de jouw gehele lichaam ontspannen. Als u alleen uw borstkas vasthoudt en uw rug optilt, maar tegelijkertijd uw schouders niet laat zakken en uw ellebogen niet laat zakken, (…), dan is er inderdaad een potentieel voor schade aan de longen. We kunnen dit net zo goed testen. Haal je schouders op terwijl je je schouders optilt. Uw ademhaling wordt merkbaar verkort. Als u uw schouders ophaalt terwijl u uw schouders laat zakken, zal uw ademhaling natuurlijker zijn. Daarom kunnen de acties van “Maak je borst hol en trek je rug omhoog” en “laat je schouders en ellebogen zakken” eigenlijk niet van elkaar gescheiden worden.

4. “Is het Tan Tien de dikke darm?”

Toen ik Schaduwboksen begon te beoefenen, leek het me dat het gebied onder mijn navel totaal onbeduidend was en ik begreep niet wat het Tan Tien zou kunnen zijn. Toen begon ik het na drie jaar te voelen. Er wordt gezegd dat het elixerveld energie kan opslaan, energie kan afgeven en energie kan voeden. Dit is echt het energetische hoofdkwartier van het lichaam. Als er veel energie is, is het elixerveld zo gevuld als een trommel als je erop drukt. Iemand met een hoog vaardigheidsniveau zal altijd ademen vanuit het elixersveld (…) in plaats van de manier waarop de gemiddelde persoon ademt. We kunnen observeren hoe een baby tijdens het liggen ademt vanuit zijn buik, die stijgt en daalt bij in- en uitademen. Hoe ouder iemand wordt, hoe verder de ademhaling van het elixerveld af beweegt, en als iemand de dood nadert, wordt de ademhaling bijna helemaal naar de keel geleid. Hieruit blijkt het belang van het Tan Tien voor het menselijk leven. (…)

Als je eenmaal volledig vertrouwd bent geraakt met de boksset, zullen je gedachten nog vaak afdwalen, en dit komt doordat je geest niet stil is geworden. Om deze fout te voorkomen, richt u uw blik voor uw hand en stelt u zich voor dat tegenstanders u van voren en van achteren aanvallen. Voel dit in je geest totdat je het met slechts een gedachte meteen kunt voelen. Als je eenmaal in staat bent om je geest (‘Shen’) tot rust te brengen en je geest stabiel te houden, zodat je geen zorgen meer hebt, zul je er enorm van profiteren. Als je een behoorlijk niveau hebt bereikt, zal je tong na vier of vijf houdingen speeksel produceren dat je kunt inslikken (gewoonlijk (…) de ‘zoete dauw voor het koesteren van gezondheid‘ genoemd), je lichaam voelt zich erg op zijn gemak van binnen en je zult je helemaal niet vervelen. Op dit niveau zult u in elke houding comfortabel kunnen zijn en natuurlijk kunnen ademen. Iedereen kan dit bereiken. De beweging van interne energie is een kalmte door het hele lichaam. Dit is het tegenwicht in iemands eigen lichaam tussen zelfontplooiing en krijgshaftige activiteit, of “kwik en lood”. Het is dé manier om van het passieve aspect (yin) te lenen om het actieve aspect (yang) te helpen (…).

bijdrage van Steven DC op 15 augustus 2020

Handboek Tai-Chi Chuan

Waar vindt onze stijl nu eigenlijk zijn oorsprong?  29 oktober 2017

Een van de aanraders in het landschap van boeken over onze sport, is het Handboek Tai-Chi Chuan van Wong Kiew Kit.  Wong geeft een blik op de ontwikkeling van de verschillende stijlen van Tai Chi Chuan.  Wong geeft – als beheerder van een Shaolinklooster – een dieper inzicht in de stijl die we beoefenen. Je vindt er een goed beeld van de verschillende stijlen Chen, Yang, Wu en Sun en iets meer over hun oorsprong.

Het is het eerste boek waarin de schets van de ontwikkelingsgeschiedenis van Tai Chi Chuan niet vertrekt vanuit verschillende mogelijke  scenario’s.  Nee, Wong schetst een rechtlijnige ontwikkeling vanuit de Wudang Kungfu naar de vier verschillende stijlen (Chen, Yang, Wu, Sun,…) zoals die nu bekend zijn.  Ik gebruik hier slechts de elementen die belangrijk zijn voor onze stijl.

De zevendertig vormen van Tai Chi Chuan vinden hun oorsprong in de Lange Vuist (Chanquan) van de Wudang stijl , waarvan de vertegenwoordigers enkele kluizenaars en priesters waren. De term ‘Tai Chi Chuan’ kwam voor het eerst voor in de klassieke tekst Guan Jing WU Hui Fa van Chen Ling Xi in de 10 de eeuw). Zie de link naar Wudang 28 voor enkele treffende gelijkenissen, trouwens…

Het was echter Zhang San Feng, een Shaolin monnik uit de 13 de eeuw die op de Paarse Top van het Wudang- gebergte woonde, die Tai Chi Chuan in een populaire theorie en praktijk goot.  Hij nam afstand van externe oefenpraktijken en verbond de inzichten uit Kung Fu en Chi Kung en de  Zen in een nieuwe innerlijke Kung Fu vorm.  Er zijn trouwens heel wat historische bronnen die bewijzen dat de ontwikkeling van Tai Chi Chuan zijn oorsprong vindt in de Wudang Kungfu, die men onderscheidde van de Shaoling Kungfu.  Er is ook een bron die getuigt dat de Wudang-kunst werd doorgegeven door Wang Zong Yue aan de Chen familie in Chen Jiao Gou.

Chen Wan Ting

Nu komt het. Chen Wang Ting, een generaal op rust uit de Ming-dynastie heeft deze vorm later verfijnd.  Hij leerde zijn technieken hoogstwaarschijnlijk zowel uit het Shaolin-klooster uit de buurt, uit het leger van generaal Qi Ju Quang (die ook een Kungfu-klassieker schreef waarin de Chen Stijl principes naar voor kwamen) en ook van Wang Zong Yue die verschillende jaren in Chen dorp verbleef.

Chen Wang Ting schreef het Klassieke ‘geschrift van het Gele Paleis’ waaruit zijn filosofische bijdrage blijkt.  De Chen-stijl werd oorspronkelijk enkel aan familieleden doorgegeven.

Er waren een viertal bekende varianten, de Oude vorm, de Nieuwe vorm, de Kleine vorm. Enkel de nieuwe of  Zhao Bao-vorm werd aan leerlingen van buiten de familie aangeleerd. De Grote vorm was een vierde variant later zou de basis leggen voor de Yang Stijl.  Het was Yang Lu Chan, die al zijn bezittingen verkocht om als bediende bij de familie van Chen Chang Xing te werken die de Chen Stijl naar de Yang Stijl zou vertalen.  Hij won als enige niet-familie de waardering van de Chen-Clan en werd aanvaard als leerling door Chen Chang Xing nadat hij de vorm vele avonden vanop afstand volgde.

Gedurende drie opeenvolgende generaties  zou Tai Chi Chuan zich laten ontwikkelen van de vechtkunst van Yang Lu Chang, tot de gezondheidsoefeningen van Yang Deng Fu, diens kleinzoon.  Hij verwijderde de sprongen , de stampen en de stoten die geschikt waren voor het vechten en ontwikkelde de Grote vorm in een verfijnde dans, hoewel hij zelf een uitstekend vechter was.

Hier schuilt volgens Wong Kiew Kit het gevaar. Vandaag zijn er vele leerkrachten die een soort dansoefeningen aanbieden na een paar introductieweekends, zonder dat ze daarbij de energie hebben om op een stoel te springen of achter een bus te rennen.   Dat maakt ze enkel tot meester in ‘vuisten met bloemetjes en geborduurde trappen’….

Zonder de aandacht voor het martiale aspect vanuit Wudang is het zelf niet evident om de lenigheid, gezondheid en fitheid en uithoudingsvermogen te krijgen die inherent in de oorsprong van de vorm zijn vastgelegd.  Hiermee is niet gezegd dat de Wudang Stijl superieur zou zijn aan de andere vormen… maar het is eveneens een mooie vorm.

Groet,

StevenDe kunst van de rechte lijn (augustus 2017)

KF2003Jun_cover

Ondertussen is Lou Reed – de frontman van The Velvet Underground – reeds een viertal jaar gestorven.  De meeste van hem zullen zijn muzikale repertoire wel enigszins kennen.  Maar wist je eigenlijk al dat hij zich reeds vroeg – na zijn echte jaren van drugs & rock&roll – liet inspireren door Taijiquan? Meer bepaald door de Chen  Stijl?

Sinds de jaren tachtig was hij in de ban van Kungfu. Hij volgde een tiental jaar lang Wu stijl – Taijiquan. Toen hij een videofragment zag over Chen Stijl, werd hij op slag verliefd.  Dit was de stijl die bij hem paste. Sinds 2002 werd hij student  bij Ren Guang Yi, die vanuit New York lesgeeft in de Chen Stijl.  Master Ren zelf is student van Chen Qiaowang.

Lou Reed beheerste de gewone vormen en wapens, maar ook een speciale 21-vorm die Master Ren speciaal voor hem creëerde.

Wanneer Reed op tournee ging, nam hij master Ren vaak mee, als personal trainer, maar ook om de Chen-stijl een podium te geven.  Ren trakteerde het rockpubliek tijdens zijn gitaarconcerten op verschillende Chen-demonstraties van de vormen en de wapens.

Geen twijfel mogelijk dat Lou Reed zich ook muzikaal liet inspireren door de filosofie achter Taijiquan.  En omgekeerd: Lou liet ook een grote indruk na op Ren. Dat merk je nog steeds en niet alleen op muzikaal vlak. Ren drukte meermaals uit dat hij heel gelukkig was met Lou als interne student.  Hij trainde elke dag een aantal uren, zelfs voor en na de les. (Ah… de ideale student, mijmert dan elke taijiquanleraar. 🙂 )

8537_Lou-Reed-deep-stance

Laat je eventjes vervoeren door het volgende beeldfragment ‘The Art of the Straight Line’ over Lou Reeds ervaringen en (harde) lessen met Chen Taijiquan.