Pushing hands – Tui shou 推手

19 augustus 2022 – leestijd 15 minuten

Deze zomer zijn we met de vaste kern opnieuw begonnen met de toepassingen en push hands technieken. Pushing hands of ‘klevende handen’ is vaak een wat vreemde partneroefening waarbij de meesten zich afvragen wat de bedoeling is. Je moet alleszins wat ervaring hebben (en vaste grond) voor je hiermee kan beginnen. Maar ik wens als lesgever terug meer in te zetten op deze oefeningen, zelfs voor nieuwe deelnemers.

Push hands is voor mij persoonlijk dé manier om te zien of jouw vorm effectief werkt. Met deze partnerbeweging zetten we het ying en yang diagram letterlijk in werking. Van leeg naar vol, van (tegen)kracht naar niets. Je hebt er jouw ademhalingstechnieken voor nodig en jouw voeten en scharnieren. En dan krijg je allerlei vreemde effecten.

Indien je het wil gebruiken voor het gevecht en zelfverdediging vergroot je geleidelijk jouw  kracht tegenover tegenstanders volgens de methodiek ‘Gebruik vier gram om duizend pond  te verplaatsen’.  De oefeningen zijn bedoeld voor de ontwikkeling van kracht en volharding.

In het kader van lichaamszorg zijn deze oefeningen een belangrijke aanvulling op de Qigong oefeningen die  gezondheid ontwikkelen.  Het geeft een belangrijke massage van de lichaamsorganen en bloedvaten.  Het verlaagt de bloeddruk en heeft een genezend effect (cardiovasculair, trombose, stress, reuma, frozen shoulder,…), dat vermeldt Feng Zhiquan in zijn inleidingen.

Bovendien ontwikkelen de oefeningen de sensitiviteit (luistervaardigheid), vaardigheden, snelheid en andere lichaamskwaliteiten.

De Push Hands Oefeningen van de Chen Stijl zijn een overlevering uit de martiale kunsten onder de Ming Dynastie (1384-1644).  Ze  vormen een ingenieus systeem van competitie in martiale kunsten.  Het is trouwens ook een voortgezette vorm die wordt uitgevoerd op de basis van sequentie-oefeningen uit de Taijiquan vorm.

Hieronder een kleine introductie in de leidende principes van pushing hands technieken. Jou Tsung Hwa wijst de weg :

Luisteren (Ting)

Ting dient om je eigen krachten en zwaktes in te schatten en die van jouw opponent. Daarom moet je waardevolle informatie krijgen en dicht bij jouw aanvaller durven staan. In principe ga je bij de duwoefeningen vooral moeten voelen wat er gebeurt net voor jij uit evenwicht wordt geduwd. Stond je niet stevig op jouw benen, draaide je te veel of te weinig met de heup, van waar komt die tegenkracht door die ene extra duw van mijn partner nu weer? Waarom voelde ik niets en val ik in het niets? Ting is een vaardigheid waarbij je moet ontspannen en onnodige bewegingen moet opgeven. Het vraagt alertheid en bewustzijn.

Single Pushing hands – Horizontal Rotation

Leiden (Tsou)

Tsou wordt gebruikt wanneer de aanvalskracht sterk is. Dit betekent dat je moet stoppen met ‘tegenkracht’ te geven wanneer iemand jou aanvalt of duwt. Wordt zacht en vermijdt direct conflict. Laat de aanvaller komen en leid weg, net zoals de stierentemmer leert. Stap opzij, trek terug en ontspan. Bij het gebruiken van Nien, moet je het hele lichaam inzetten, door te ontspannen, het draaien van het bekken, het buigen van de knieën en door het oefenen van de Chan-Su Chin- solotechnieken.

Kleven (Nien)

Het principe van het kleven of aanhechten vult Tsou aan. Nien wordt gebruikt wanneer de aanvaller zich terugtrekt. In dit geval volg je jouw tegenstander door aan hem/haar te kleven. Bij Nien gebruikt je eveneens de ‘ting’ techniek om de richting en snelheid te voelen van de partner die zich terugtrekt.

Neutraliseren (Hua)

Neutraliseren doe je door Tsou en Nien te combineren. Hua, als combinatie van meegeven en contact houden, doe je door het juist gebruik van het midden en de benen en niet door het onafhankelijk bewegen van armen, handen en schouders. Dit aspect biedt jou de juiste verdediging. Neutraliseren van de kracht van de tegenstander vraagt het juiste moment. Te vroeg meegeven is gelijk aan contact verliezen. Te laat meegeven betekent dat de aanval van de tegenstander jou te pakken heeft. Dat moment waarbij je ten volle kracht geeft, voel jij meestal zelf niet, maar jouw tegenstander des te meer. Dat vereist de juiste aandacht op het juiste deel van jouw lichaam.

Aanvallen (Fa)

De beste verdediging is een goede aanval. Fa bestaat uit drie onderdelen: gelegenheid, richting en timing. Voor een goede aanval moet je alle drie hanteren. Zoek naar een gelegenheid waarbij jouw partner uit balans is of wanneer deze in een te vaste positie staat. Dan geeft de kwetsbare positie van de tegenstander meestal reeds de juist richting aan, waarbij je best zo weinig mogelijk kracht of spanning moet gebruiken. Tegenkracht bieden is meestal verloren energie. Timing is uiteindelijk nodig om het af te maken. Want ben je te laat, kan jouw tegenstander zijn nadelige positie herstellen. Te vroeg reageren is een aanval zonder effect.

Probeer met zoveel mogelijk mensen te trainen. Train je vaak met dezelfde persoon, dan zullen jouw technieken plotseling niet werken met een nieuwe tegenstander of partner. Logisch, want iedereen heeft een verschillende duwkracht en ervaring, maar ook een andere lengte, lichaamshouding en arm- en been lengte,… Het is best dat je ook traint met iemand die enige ervaring heeft. Twee beginners gaan nauwelijks snappen wat de bedoeling is, en dan wordt het al vlug een simpel trek en duw spel. Het is pas wanneer je tegenover een gevorderde student staat, dat je voelt waar je naartoe wordt gestuurd of welke combinaties je kan maken naar toepassingen toe.

Je hebt in de push hands allerlei variaties, van hard naar zacht, duwen met één hand of met twee, vanuit de vaste positie of al wandelend. Verkennend naar de eigen contouren van jouw tijgerstand of stand op één been. Verder werkend naar gevechtstoepassingen of vertrekkend vanuit individuele technieken. Je hebt ook varianten die neigen naar chinees worstelen.

In de Chen stijl gebruiken we de volgende technieken:

 1. Single hand Pushing
 1. Duwen in Horizontale Cirkel
 2. (Handmethode met) Polsspiraal en rollende hand
 3. (Kleven & Connectie in) Verticale Rotatie – voorarm
 4. (Kleven & Connectie in) Verticale Rotatie – bovenarm
 5. Grijp, Houd, Trek en Rol
 6. Druk (Press) langs buitenzijde van elleboog ( en rollende hand)
 7. Druk (Press) langs binnenzijde elleboog ( en rollende hand)
 8. Schouder press (links en rechts)
 9. Heup press (L&R) – naar Ma Pu)
 10. Knie Press
 11. Stap 180° Press
 12. Rotatie Press (360°)
 1. Double Pushing Hands  – Vier Basishanden
 1. Afweer (Warding-off)
 2. Terugrollen (Rolling-Back)
 3. Druk & Rol (Pressing)
 4. Duwen ( ( Pushing)
 5. Vaste positie – combinatie 4 basishanden
 6. Bewegende stap – combinatie 4 basishanden
 7. Da Lu (Stap Langs Zelfde Kant) (1)
 8. Da Lu (Stap Langs Zelfde Kant) (2)
 9. Double Push met Ronddraaiende beweging (vier varianten)

Maar ook de Yang stijl en de Wu Stijl hebben hun typische duwsystemen. In onderstaand filmpje combineert Master Shen Tieghen alle bovenstaande technieken en evolueert vanuit de Wu Style double pushing hands naar verschillende toepassingen. De moeite waard!

Shen Tieghen (Master in Wu Stijl) en Sean Wood (met dank aan Fred Van Hove van Dong Fang Leuven)

Wat is het belangrijkste principe van ‘pushing hands’? Leren uit verlies! Word niet kwaad of radeloos, maar behoud de kunst om verwonderd te blijven. Het kan geen kwaad uit jouw evenwicht gehaald te worden. Vraag aan jouw tegenstander wat er precies gebeurt, hoe die jou toch altijd liggen heeft. Leren met vallen en opstaan.


Een reactie op “Pushing hands – Tui shou 推手

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.